Wednesday, January 4, 2012

Starting 2012

1 Jan 12 : wallet hilang dlm bus.. (penyelup saku) PUDU-KANGAR. Mlm baru aku sedar wallet xda dlm beg. (call customer service block suma kad ATM)

2 Jan 12 : pagi2 kuar p wat report polis. Polis ckp xpyah wat report polis. p wat jer ic 2 pastu wat kad ATM.. I said: en.polis ni bukan tercicir.. ni kecurian.. En.polis: xpa,sama saja… #hampehbtoi…

2 Jan 12 : P JPN apply IC baru…  Starting : assalamualaikum cik… sy nak apply ic baru coz ic sy hilang.. Cik JPN : ok.. kalu kecuaian kompoun RM110 tp kalu berlaku kecurian ad report polis boleh dirunding lagi… I said: speechless.. (sila rujuk statement polis di atas) #hampehmelayangduitakuRM110.

2 jan 12 : lpas kuar dari JPN.. tros p maybank apply kad ATM baru… I said: incik kad sy hilang so sy nak apply kad baru.. En.maybank: ic please… (ic sementara) adik wat kad ni kat mana? I said: sy wat kat png.. En.Maybank: sorry adik.. disebabkan ic sementara sy hold dulu paper adik coz png cuti hari ni… sy nak confirm dgn bank kat png dulu.  I said: ok… esok sy dtg lg.. coz dah pkol 4.30pm #damnit..

3 jan 12 : kuar umah p maybank.. I said: incik.. sy yg semlm tu.. yg incik hold paper sy… En.maybank: oh.. sila duduk.. (15minit) ok.. kad adik dah siap.. p kat mesin tukar pin.. I said: thanks.. #senyum lebar coz duet dah leh bwak kuar.

3 jan 12 : bekejar2 dgn mak aku (bank utk pow) p CIMB bank. I said: incik… sy nak apply kad ATM baru.. kad sy hilang.. En.CIMB: ic.. (ic sementara) adik,xda laen2 doc ke?? lesen.. I said: incik.. wallet sy hilang so suma doc penting sy hilang.. ic,lesen,atm kad suma hilang.. En.Cimb: passport atau surat branak ad?? I said : xda incik.. (ptptn pun kena blacklist) surat branak ad kat umah png. En. CIMB : kalu mcm tu adik kena p wat report polis dulu.. ktwang xleh proses kalu guna ic sementara. #damnit.. (sila rujuk statement polis td)

3 Jan 12 : bekejar2 lg ngan mak aku p balai wat report polis (semata2 nak wat cimb kad). I said: Puan polis ni kali ke2 sy dtg balai nak wat report setelah failed yg 1st.. Mak cik Polis: nak wat report apa tu?? I said: wallet sy hilang kena curi dek pencuri dlm bus masa otw balik dri kl.. mak cik polis: adik,kalu report hilang bnyak keja ni.. nak kena siasat dulu.. nak p tgk tempat yg hilang.. I said: tp masalah nya mmg kena curi… mak cik polis: xpa mcm ni.. tulis ja kata tercicir… hilang masa otw dri umah ke kangar.. (pemalas nak mampos) I said: tp ni hilang.. kalu any happen cmana?? Mak cik polis : adik nak cepat kan.. I said: mmg la nak cepat coz sy nak wat CIMB kad pastu nak balik png lg… Mak cik polis: (30 minit kat balai) ok siap report.. baca dulu… I said: speechless… suma dlm report ngan keterangan aku langsung xsama.. trima je lah coz aku dah lambat.. mak cik polis: naik tgkat atas amek cop byar RM2 (dah la report salah mintak lak RM2 smata2 cop ja pun) #hampeh sngat la &^%$… naik tgkat atas kat pengawai polis.. tetiba kena sound coz kat report kata aku tercicir.. #bengang ya amat la aku… I said: En.polis ni bukan tecicir ni hilang!! org curi..!! puan kat bwah tu yg taip kata sy tercicir.. kata nya lambat la nak kena siasat la apa la…bla.. bla.. #apakejadah.. asap kuat dri tlinga.. I said: thank you very much!!!!

3 Jan 12 : kejar2 P CIMB bank plak… #letihgilababeng…. (Sian mak aku…) I said: incik.. nah report sy… En.CIMB : hilang ke tecicir.. I said: crita balik kat incik CIMB apa yg blaku.. En.CIMB : depa mmg mcm tu.. menda kecik depa xmau amek report… #damn it.. dari 2.30pm smpi 4.30pm aku kat cimb.. En.CIMB: adik.. dah siap kad ATM.. I said: thanks.. #senyum lebar… settle jugak akhir nya..Alhamdulillah… tggai RHB ngan lesen jer… (drama apa lg aku xtau lpas ni)

P/s: kalu hilang IC p la wat report polis… nant kena byar RM110.. pasal En dan mak cik Polis tu korang PK la sendiri.. (malas nak komen satg lg pnjang story aku) Tak Tumbuh, Tak Melata... Kalau Tak Sungguh, Orang Takkan Kata... Kan...? 

Pembuka Tahun 2012

4 comments:

asmawati zaimi said...

salam..nk tanya sket, yg buat kad atm cimb tu, buat kt cawangan yg sama ke ? means, kalau kita buat akaun kt cawangan lain,then renew buat kad lain kt cawangan cimb yg lain boleh kan ? 1 lagi,lama tak nk dpt kad yg baru tu? ke on the spot leh dapat ? thanks !

erosyie said...

wassalam,

buat kad ATM yang hilang dekat cawangan lain pun boleh.


tak lama, paling lambat 2 jam je...

Feeee_Rose said...

Entry yang membantu 👍.saya pun kena mcm awak jugak, Pn P yang pemalas.👮

Feeee_Rose said...

Entry yang membantu 👍.saya pun kena mcm awak jugak, Pn P yang pemalas.👮

Masih mentah

Lilypie Premature Baby tickers