Monday, May 7, 2012

25 thun tanpa Jemu

Ala..ala..la... comel nyer... "meh sini kat mak.. nak mamam eh.." bestkan jd baby.. semua perkara mak yg tolong wat kan.. dari A sampai Z mak wat.. makan,minum,pakai baju sume lah mak kita yg wat kan.. serius best walaupun time ni kita xthu maksud apa2 lg "everything Zero" ! Masa ni kita diibaratkan kaen puteh.. mak kita,ayah kita yg corakan kita... tp Allah dah tetapkan cmana corak kita sejak dlm perot mak lagi.. subhanallah.. tu suma rahsia Allah... kita manusia cuma merancang.. Masa ni lah kita diajar bejalan,becakap.. walaupun tekuar bahasa alien "Ta.. Ta.. Ta.." mak kita kompom paham.. Pandai nye mak... Hati ibu mesti faham even anak die kuar bahasa alien.. hahah...


"alhamdulillah... ank mak dah besar dah... dah cantek..." masa ni,bukan maen lg nak becakap.. "pot pet pot pet" mcm org besar even kadang2 ntah bhasa apa dia kuar... hahah... comel jer... dah pandai dah mintak mcm2.. "mak nak aiskrim... mak nak mainan.. mak nak tu.. nak ni.." perh! kalu xkuat mental mmg azab.. tp mak kita layan jer... Sabar nyer mak... (mood teruja) Bila kuar shoping plak,mak pegang tangan kita kuat2.. wisau kot2 ank dia jatuh ke.. apa ke.. haish~ Baek nyer mak... bila kita dah penat bejalan mak kendong.. masa tu mak pun dah letih.. tetap mak kendong.. Kuat nyer mak...

"Blajar rajin2 tau.... nant mak dtg amek kat tadika..." dah masuk tadika dah budak ni... masa ni.. permulaan utk seorang ank kecil kenal dunia luar... dah jumpa ramai kawan..  dah pandai nakal ckit2.. dah pandai menjawab bila ditanya.. dah pandai hafal ABC,dah pandai Alif Ba Ta... One two three...alhamdulillah... dah besar.. semoga menjadi ank yg baek yer... jd lah seorang yg bertanggungjawab,menjaga akhlak..baek budi.. hormat org tua2... mcm2 mak pesan walaupun kita masa tu xfaham sepenuh nye lg permintaan mak tu.. budak2 lg akal baru nak tumbuh.. Tp mak xpenah jemu mlayan krenah kita slama 6 thun..



Cepat nye tulang membesar... dah tggi.. tggi dri mak.. hari2 ukur tggi dgn mak.. bangga siot bila dah tggi.. hehehehe.. even secara fizikal kita dah tggi dari mak.. tp dari mata Allah.. kita ni kerdil jer.. setggi mana pun kita, mak lagi besar tau... masa ni dah pandai mrajuk dah,dah pandai hentak2 kaki bila mak kate " Jangan..!! " iyerla... dah masuk sek menengah pun.. darah muda org kata.. kadang2 nak memberontak jer.. Ngee~ kaen puteh td dah tercorak.. Cantek sangat corak dia.. pandai mak ngan ayah kita corakan.. kreatif jugak.. heheheh.. " Blaja rajin2... SPM dah nak dekat.. akak nak masuk Unibesiti kan? "  Tgk.. mak kita xjemu nasihat kan kita.. nak tgk ank dia masuk Universiti.. Berjaya dunia akhirat... "Ya Allah.. kau permudahankan lah semua urusan ank ku.." xjemu mak doakan kita...



Berkat doa mak.. Berjaya suda masuk Unibesiti.. Mak menangis.. bukan menangis sbb sedih.. tp menangis sbb gembira.. gembira tgk ank dia berjaya.. mak la yg paling sibok  mengemas barang2,baju2 sume mak tlg packing.. nak hantar ank masuk unibesiti katakan...heheh... (tekenang 6 thun lepas) "Alhamdulillah... Blaja rajin2..bila dah berjaya jgn mudah lupa diri.. ingat Allah... jgn tggl solat.." bila tenung muka mak dah nmpak sket perubahan.. mak dah berusia.. dah xmcm dulu... huhuhu... " mak... akak janji,akak nak mak gembira tgk akak berjaya.." Hari2 mak kita doa utk kita.. Supaya kita jd ank soleh/solehah.. mak still xjemu nak support kita.. dia la bank yg kita slalu wat loan  tanpa bunga... silap2 xpayah bayar.. hahah.... Nakal kan ank mak ni...




Mak akak dah berjaya... Berjaya dapat Ijazah... "Alhamdulillah Ya Allah.. kau telah makburkan doa aku..." Ya allah... berkat nya Doa seorang Ibu... Masa ni kita dah mula terkenang zaman kecik2 dulu.. nakal nyer... mesti mak penat jaga kita.. jaga hati kita.. huhuh... tp mak tak penah mrungut membesarkan kita sampai kita berjaya... Dah tiba masa kita balas suma jasa mak,w'pun kita thu jasa mak xternilai dgn wang ringgit.. Dgn kaseh sayang... jaga dorang masa dorang dah tua.. Insya'allah.. berganda2 kita dapat... Mak Love u...






♥Dedikasi utk mak aku Rodziah Binti Mat♥

Selamat Hari Ibu


-Kredit utk Fizgraphic sponser doodle comel2-

2 comments:

BlueiceButterfly said...

~pengorbanan seorang ibu tiada nilainya..hargailah sementara kita masih ada :)

Linda Zehan said...

dan hargailah sementara dia masih ad~

Masih mentah

Lilypie Premature Baby tickers